Podržaće projekte privatnog sektora

Bez autora
Jan 25 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći finansijer na prostoru Zapadnog Balkana zainteresovana je da u Crnoj Gori finansira nove projekte iz oblasti poljoprivrede, s posebnim akcentom na privatne firme. Za aktivnije finansiranje crnogorskih preduzeća, potrebno je rješavanje nekih od nedostataka, kao što su usitnjenost posjeda, nedostatak kvalifikovanih menadžera i drugih. Predloženo je da se saradnja proširi i na one sektore i kompanije koje imaju potencijal za rast, a istovremeno doprinose smanjenju deficita u trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. To su novi pogoni za preradu ribe, tov junadi, živinarstvo, jačanje kapaciteta fabrika za flaširanje vode. Mogućnosti postoje i u oblasti mesne industrije i sektorima prerade voća, povrća, vina i maslina.

Podržaće projekte privatnog sektoraEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći finansijer na prostoru Zapadnog Balkana zainteresovana je da u Crnoj Gori finansira nove projekte iz oblasti poljoprivrede, s posebnim akcentom na privatne firme.

Direktor EBRD za Crnu Goru Marek Lorinc, tokom jučerašnjeg sastanka sa ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem, izrazio je spremnost da se, u okviru pravila rada ove institucije, identifikuju nova područja saradnje.

Za aktivnije finansiranje crnogorskih preduzeća, Lorenc je istakao potrebu rješavanja nekih od nedostataka, kao što su usitnjenost posjeda, nedostatak kvalifikovanih menadžera i drugih – saopšteno je iz Ministarstva.

Milošević je predložio da se saradnja proširi i na one sektore i kompanije koje imaju potencijal za rast, a istovremeno doprinose smanjenju deficita u trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. To su, kako navode, novi pogoni za preradu ribe, tov junadi, živinarstvo, jačanje kapaciteta fabrika za flaširanje vode. Mogućnosti postoje i u oblasti mesne industrije i sektorima prerade voća, povrća, vina i maslina.

Razmatrana je i mogućnost učešća EBRD-a u procesu oživljavanja proizvodnje u Mljekari ''Zora'' u Beranama kroz definisanje novog sistema kooperacije mljekare sa farmerima, kao i učešća strateškog partnera na tenderu za privatizaciju mljekare kojeg bi podržala EBRD.

Ministar je sugerisao da EBRD razmotri učešće u budućem kreditno-garantnom fondu ili šemi, koja bi olakšala poljoprivrednicima pristup povoljnijim kreditima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik